מאמרים
האם תינוקות מבדילים בין טוב לרע?
מהו התהליך שבו מתפתחת יכולת השיפוט של בני אדם כלפי התנהגות פרו-סוציאלית ואנטי-סוציאלית ובאיזו גיל היא מתפתחת? החוקרות ד"ר קיילי המלין וד"ר קארן וויין ניסוי לענות על שאלה זו והתוצאות מרתקות:
מחקר זה מציג ראיות כי תינוקות מבצעים החלטות שיפוטיות מורכבות ומתוחכמות יחסית בנושאים חברתיים, כבר בשנה הראשונה לחייהם (החל מגיל 5 חודשים!).
למידע נוסף לחצו על הקישור: האם תינוקות מבדילים בין טוב לרע? - הרחבה
אמפתיה - סימנים ראשונים של דאגה לאחר
דאגה עבור האחר הינה מאפיין הכרחי עבור קיום אורח חיים חברתי תקין. האמפתיה משחקת תפקיד חשוב בכך שהיא מנחה אותנו להתנהג בצורה פרו-חברתית כלפי אנשים החשים מועקה או נמצאים במצוקה נפשית. בנוסף, האמפתיה מעורבת בהתפתחות המוסר.
האמפתיה היא תגובה חברתית-רגשית אשר נוצרת על ידי תפיסת מצבו הרגשי של האחר. על מנת לחוש אמפתיה על אדם לחוש רגש דומה לזה אשר חווה האדם השרוי במצוקה, כלומר עליו לחוש איזושהי רמה של אי נוחות, ביחס למה שנראה כי האחר מרגיש.
ניתן להבין אם כן, מדוע חוקרים רבים מעוניינים ללמוד כיצד היא מתפתחת. יחד עם זאת, מרבית החוקרים אשר בחנו את התפתחותה של האמפתיה עשו זאת מהשנה השנייה לחיים - אך במחקר הזה נראה שסימנים ראשונים קיימים עוד לפני.
למידע נוסף לחצו על הקישור: אמפתיה - הרחבה
הקשר בין שימוש בבלוגים ורשתות חברתיות להסתגלות אימהית
מעבר והכניסה לתפקיד "הורה", הינו תהליך ארוך המתחיל עוד בהיריון ונמשך חודשים ארוכים לאחר הלידה. תהליך משמח זה טומן בחובו גם קשיים ומתחים רבים, העשויים להוביל להופעת קשיים גם במישורים החברתיים, הפיזיים והפסיכולוגיים בחייהם של ההורים הטריים. מחקרים פסיכולוגיים רבים הוכיחו כי שימוש מוצלח במשאבים ובתמיכה חברתית, משפחתית וזוגית, הקיימים בחייו של ההורה, מהווה מפתח להתמודדות מוצלחת עם מתחים אלו ומסייע לו לבצע את המעבר לתפקידו ההורי בצורה טובה יותר. מחקרים שבחנו את השפעתה של תמיכה חברתית על אימהות חדשות, מצאו כי אימהות שקיבלו תמיכה חברתית גבוהה יותר דיווחו על בריאות פיזית ונפשית טובה יותר, וכן חוו סיפוק רב יותר מחיי הנישואין והיחסים עם ילדיהן.
בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי באופן בו אימהות צעירות זוכות לקבל תמיכה, הדרכה וסיוע, בהתמודדות עם תפקידן החדש כאמא.
למידע נוסף לחצו על הקישור: הסתגלות אימהית - הרחבה
תורשה מול סביבה
מצב סוציו אקונומי ואינטליגנציה- קשר מורכב.
כיצד המרכיבים המשפיעים על אינטליגנציה- התורשה והסביבה בה אנו חיים מושפעים ממצב סוציו אקונומי? מחקר רחב היקף בחן במבחני אינטליגנציה זוגות תאומים בני 7 מרקעים שונים. על פי הממצאים, במשפחות נזקקות, 60% מההבדלים ב IQ מיוחסים לסביבה המשותפת של התאומים, בעוד שמידת ההשפעה הגנטית שואפת לאפס. במשפחות מבוססות יותר, התוצאות הפוכות כמעט לגמרי.
אז מה זה אומר לנו בעצם?
מאז ומתמיד עסוק המין האנושי בפיצוח השאלה: מי אנחנו? מה יוצר את האדם ומה מכתיב את התנהגותו, אופן דיבורו ואישיותו? האם התורשה מכתיבה לנו נתונים קבועים ומוחלטים? או אולי האדם אינו אלא "תבנית נוף מולדתו"?
למידע נוסף לחצו על הקישור: תורשה מול סביבה - הרחבה
דינמיקה משפחתית-לטוב או לרע-מה משפיע על יחסים בין אחים?
במובנים רבים, מערכת היחסים עם אחינו היא הארוכה והמתמשכת ביותר מבין מערכות היחסים שלנו. קשר עם אחים נוצר לפני רכישת חברויות ויצירת קשרים רומנטיים, ובדרך כלל נשאר גם אחרי פטירתם של ההורים. בנוסף, מערכת היחסים בין אחים היא הטעונה ביותר, הם מבלים זה עם זה זמן משמעותי רב, ומכירים זה את זה היטב.
מערכות יחסים בין אחים מאופיינות לרוב הן באינטראקציה חיובית והן באינטראקציה שלילית. אחד היתרונות המרכזיים של מערכות יחסים אלו הוא סיפוק סביבת אימונים בטוחה כהכנה לאינטראקציה בין אישית מחוץ לבית. לצד קיומן של מערכות יחסים בין אחים שמאופיינות יותר בקונפליקטים, מריבות ואגרסיות, קיימות גם, מערכות אחרות שמאופיינות באינטימיות גבוהה, רגש ותמיכה חברתית. כמובן שקיימות גם מערכות המשלבות את שני סוגי היחסים.
למידע נוסף לחצו על הקישור: דינמיקה משפחתית- הרחבה